RADYO DOST09 ÇEPDE DİNLE


Isırgan Otunun Faydaları

Isırgan otunu üzerinde ince tüyler vardır. Cilde temas ettiğinde kaşındırır ve cilti tahriş eder. Yeşil ve taze ısırgan otuna dokunurken dikkatli olun, çıplak elinizle dokunmayın. İlk bahar aylarında yetiştirilir. Sonbahara kadar çiçek açabilir. Sadece ülkemizde değil, ısırgan otu dünya çapında tanınan ve aranan bir ot türüdür. Taze, kuru, ısırgan kökü ve yağı, kapsül olarak da tüketilebilir. Ayrıca kremi de bulunmaktadır. Isırgan otunun kökü ve yaprakları vücutta farklı etkilere yol açar. Kendiniz toplayacaksanız çiçeklerini ilkbaharda; yapraklarını yaz ayında ve köklerini sonbaharda toplayın. Aktarlardan da alabilirsiniz. Hazır paketlenmiş halde de bulunur. Kullanmadan önce iyice araştırın ve bir uzmandan kullanım şekli ve ölçüleri için yardım alın. Şifa dağıtan bir bitkidir bu yüzden ilaç sanayisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Isırgan otunun içinde; potasyum tuzları, formik ve organik asitler, histamin; A, C ve D vitaminleri bulunur. Suya karışan bu vitaminler vücutta daha çabuk etkisini gösterir.
Basur sorunu yaşayanlar için; bir avuç ısırgan otunu az miktarda suyla haşlayın. Isırgan otunun sezonluk olmasına dikkat edin. Lapa kıvamına gelince ılımaya bırakın. Bir tülbente ılık olarak sarın. Basurlu bölgeye yerleştiriniz. 10-15 dakika bekeyin. Birkaç gün tekrarlayın. Rahatlayacak ve basurdan kurtulacaksınız.
Eklem ve diz ağrıları için birinci yöntem; bir demet ısırgan otunu suda 10 dakika haşlayın. Ilıyınca ısırgan otunu ağıran bölgeye koyu ve bandajla sarın. Soğuduktan sonra çıkartın ve bölgeyi sıcak tutun. Isırgan otu ağrıyı çekecek, hafifletecektir. Ağrıyan bölge sıcağa mı soğuğa mı hassas öncesinde mutlaka bunu tespit edin, sonra kürü uygulayın.
Romatizma hastalığında da şifa verici diğer yöntem ise; ısırgan otunu suyla 5 dakika kaynatın. Ilıdıktan sonra ağrılı bölgeye masaj yaparak uygulayın. Uygulama sonrası bölgeyi sıcak tutmalısınız.
Saman nezleniz varsa; yukarıdaki ölçülerde ısırgan otu çayı demleyin ve ılık tüketin. Hapşırık ve öksürüğünüze iyi gelecektir. Solunum yolunuzu rahatlatacaktır. Hastalıktan kaynaklanan öksürük, bronşit, tıkanıklık gibi belirtilerinin azalmasında etkilidir.
Kış günlerinde direnciniz düşükse bir bardak ılık ısırgan otu çayı için. Metabolizmayı güçlendirir.
Isırgan otu kökünden üretilen, ısırgan yağı üzerine bilimsel incelemeler nasıl sonuçlanmış; bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun kan hücresi yapmasını sağlar.
Anemi tedavisinde kullanılan ilaçların etkini arttırmak için -doktorunuz danışarak-ısırgan otu çayı kullanılabilir. Hemoroit hastalığına da şifa olmaktadır.
Böbrek ve mesana kum ve taşlarının oluşunu engeller.
Kum dökmek ve vücuttaki taşlarda kurtulmak için; ısırgan otunun yaprakları, kök ve tohumlarından karışım hazırlanır. Demlenen ısırgan çayı düzenli olarak içilir. Karışımdan yararlanmadan önce doktorunuza ya da bir uzmana danışınız. Kullanılan ilaçların ve ısırgan çayının etkisi kişilere göre değişebilir.
Düzenli olarak ısırgan çayı tüketen bayanlarda, kadın hastalıklarına faydalıdır. Menepoz döneminde içilince kişiyi rahatlatır. Regl döneminde kan akışını düzene sokar. Kasık ağrısına ve kişide görülen gerginliğe iyi gelmektedir.
Kullanım şekli ve faydası kişilere göre değişmektedir.Mutlaka uzman ya da doktorunuza danışarak uygulamaya geçin. Hamillik döneminde bitki çayı önerilmez, tüketmeyin. Lohusalık döneminde ısırgan otu çayı içilebilir. Günde iki bardaktan fazla tüketmeyin. Yemeklere baharat olarak ilave edilebilir. Annenin uykusuzluğuna ve gerginliğine iyi gelir. Hem şifasından hem de süt artırıcı etkisinden yararlanılabilir.
Bilimsel olarak çocuklarda intihap kesici ve idrar sökücü etkisi kanıtlanmıştır.
Kurutulan ısırgan otunun yaprakları cilt sorunlarında da etkilidir. Özellikle akne ve cilt lekelerinde harici kullanılır. Yapraklarından elde edilen yağ ciltteki yara izleri ve sivilceler için tonik olarak kullanımı faydalıdır.
Cilt üzerindeki etkisi için; kremini de kullanabilirsiniz.
Isırganın yaprakları, çiçeği ve kökünü suda kaynatın ve cam şişeye süzün. Buzdolabında muhafaza edin. İhtiyaç halinde makyaj temizliği için kullanabilirsiniz. Yaşın ilerlemesiyle gelen cilt lekelenmelerine de iyi gelecektir.
Su çiçeği, egzama ve böcek ısırmasından kaynaklanan izler için; ısırgan otunun yaprakları hakiki yağ karıştırılır. Zarar gören bölgeye sürülürken masaj yapılır.
Yanık yaraları azaltmak ve deri yanıklarını tedavi etmek için; ısırgan yaprakları şifalıdır.
Sakinleştirici özelliğinden kozmetik firmaları da faydalanır. Şampuan ve sabun üretilir.
Saç dökülmesini engellemek için; ısırgan otunun yaprakları su ile kaynatılır. Saç her zamanki yöntemle temizlenir. Isırgan yapraklı su süzülür ve ılık suyla saç durulanır. Saç derisi de saç kökleri de kuvvetlenir. Durulama işlemi uygulandıktan önce veya sonra ısırgan çayı da içilebilir. Vücut hem içeriden hem dışarıdan desteklenir. Isırgan otu etkisini daha kısa süre de gösterir. Kepekli saçlarda düzenli kullanılınca kepeği azaltır.
Dökülen saçların çıkmasını destekler; ısırgan yaprakları silis ve kükürt açısından oldukça zengindir. Saçı temizleyin. Dökülen kısmı keseleyin. Kan akışı hızlanacaktır. Daha sonra ısırgan yapraklarının demlendiği suyla durulayın. Aynı şekilde çayını da tüketebilirsiniz. İki uygulamayla verimli sonuçlar alınabilir.
Bazı uzmanlar saçı kuvvetlendirmek ya da yeniden çıkmasını sağlamak için tedaviye ek olarak ısırgan otu kapsülü önermektedir.
Prostat hastalıkları için; aynı ölçülerle ısırgan çayı demlenip içilmesi tavsiye edilir. Tedaviye ek olarak kullanılabilir ve uygulama öncesi doktorunuza bilgi verin.
İdrar yolu enfeksiyonu için de ısırgan çayı etkilidir.
Isırgan otu içinde demir vitamini de vardır. Böylece kan yapıcı özelliği ortaya çıkar. Taze ısırgan otlarından yapılan çorbanın, kan hastalıklarına iyi geldiği bilinir. Özellikle Karadeniz bölgesinde ısırgan çorbası yapılır.
Isırganın içindeki mineral ve vitaminler sayesinde vücudun kan dolaşımını artırır. Enerji verir.
Ağız ve boğaz enfeksiyonlarına faydalıdır. Isırgan çayı içilerek tüketilebileceği gibi gargara yaparak da kullanılabilir.
Sigara içenlerde görülen ağız kokusu, boğazda hırıltısını ve sigaranın verdiği zararları azaltır. Isırgan otunun tohumu mikropları kırıcı özelliktedir.
Kanser tedavisinde de doktor bilgisi dahilinde ısırgan çayı içilebilir.
Sindirim sistemindeki oluşacak hasarlara karşı kalkan görevi görür. Sindirimi kolaylaştırır.
Isırganın tohumu bağırsakları temizler. Böylece şişkinlik ve gaz şikayetlerinizi azaltır. Kabızlık şikayeti varsa ısırgan çayı aç karnına içilmelidir.
Cinsel isteksizliği şifa veren ısırgan otu tohumu çayı demlenerek ılık tüketilir. Bitkinlik ve kuvvetsizliğe iyi gelir.
Antibakteriyel özelliğinden dolayı tekstilde, boya sanayisinde kök boya olarak kullanılır.
Hiçbir rahatsızlığınız olmasa da şifa niyetine denemenizi öneririm. Özellikle bahar aylarında filizlenir. Bu zamanlarda 1 hafta boyunca sabahları aç karnına ve gün içinde 1 bardak için. Taze yapraklarından çay yapın. Kürü uyguladığınızda nasıl rahatladığınız göreceksiniz.
Isırgan çayının kokusu rahatsız ederse içine biraz nane ya da papatya ekleyin. Böylece kokusunu değiştirebilirsiniz.
Isırgan otunun yapraklarındaki; mineral tuzlar, bitki asitleri, C vitamini, demir, flovan bulunur.
Bitkinin köklerinde ise; sterolen, lignin ve steril glikozit vitamin ve mineralleri vardır.
Bitkiden yağ da elde edilir. Yağının içinde; proteinler, musilaj, karotenoid ve klorofil mevcuttur.
Isırganın otunun farklı şekilde çayları yapılabilir, bunlardan bazıları:
Isırgan otu çayı hazırlarken; 1 bardak sıcak suya 1 çay kaşığı kurutulup ufalanmış ısırgan otu ekleyin. 10-15 dakika demlenmesini bekleyin ve ılık tüketin. Çayı en az 10 dakika demleyin. DİKKAT ! Kısa süreli demleme bazılarında boğaz kaşıntısı ve mide ağrısı yapmaktadır. Önce az miktarda vücudunuzun verdiği tepkiyi gözlemleyin. Unutmayın ki her vücuda etkisi değişebilir.
Isırgan otu çayı; 1 su bardağı kaynak suya bir tutam taze ısırgan yaprağı eklenir. 10-15 dakika demlenir ve süzülür. Ilık olarak aç karnına ya da öğün arasında şifa niyetine içilebilir.
Isırgan otunun kök çayı; ısırgan tohumlarını güzelce ezin, toz kıvama getirin. Bir miktar suda kaynatılır. 10-15 dakika bekletilir. Ilık halde içilir.
Isırgan otunun kök çayı; soğuk suyun içine bir tutam ısırgan kökü atın. 5-6 dakika kaynatın. 10-15 dakika dinlenmeye bırakın. Süzün ve soğuk olarak faydalanın.

0 yorum:

Yorum Gönder

RADYOLAR BÖLÜMÜNDE RADİLARIMIZI DİNLEYEMEYENLER SAYFAMIZIN ALTINA YAZABİLİRLER İSTEK BİLGİLERİNİZİ
YAZABİLİRSİNİZ,,,,,
NO:BİTKİ GIDA GİBİ Bİ ÇOK ÜRÜN YAYINLIYORUZ LÜTFEN DOKDORUNUZU DANIŞMADAN KULLANMAYIN

 


 
  • fotoahmetine © 2018 wepsayfa fotoahmetine fotoahmetine fotoahmetine