RADYO DOST09 ÇEPDE DİNLE


Kinoa ile Zayıflayanlar

Beslenmemizde önemli yer tutan tahıllardan pirinç ve buğdayın vücudun temel protein ihtiyacını karşıladıklarını biliyor muydunuz? Ancak bu tahılların üretimi konusunda son zamanlarda meydana gelen zorluklar doğrultusunda alternatif protein sağlayıcı bitkilere ihtiyaç duyulmaktadır. Gübre ve su problemi olmadan yetiştirilebilen, pirincin iki misli protein içeren ve çeşitli toprak formlarına uyum sağlayabilen Kinoa bitkisi mucizevi faydaları ile de tahıl alternatifimizi karşılayacak gibi görünüyor. Kinoa hem görünümü hem de tadıyla tahılı andıran ıspanakgiller familyasından bir bitkidir. Yaprakları tüketilebildiği gibi asıl zengin besin değerini tohumlarından alır. Güney Amerika’da And Dağları kökenli bir bitki olan Kinoa’nın bölgenin yerli halkı olan İnka’lar tarafından asırlar öncesinde kullanıldığı anlaşılmıştır. Kinoa için tahıl olmayan ancak tahıl gibi kullanılabilen önemli bir besin kaynağı diyebiliriz. NASA uzaya programlarında astronot besini olarak Kinoa tohumlarını kullanmıştır. Birleşmiş Milletler ise 2013 yılını Kinoa Yılı olarak ilan ederek bu bitkiye gereken önemin verilmeye başlanıldığını göstermiştir.

Kinoa Faydaları
Kinoa içerdiği yüksek Oranda Proteinin yanı sıra bütün temel Amino Asitleri de içermektedir. Aminoasitlerin, proteinleri oluşturan temel yapı taşları olduğu bilinmektedir. Vücudumuzun 20 Amino asit kullanması ve bunlardan sadece dokuzunu üretememesi, takviye hayvansal ürünler alınması gerektiğini göstermektedir. Esansiyel Amino asitler denilen bu dokuz Amino asiti Kinoa’da bulunan proteinler sayesinde alabiliriz. Filizlendirilmiş Kinoa tohumu, etten daha yüksek protein emilim gücüne sahiptir. Kinoa’nın vitamin, Mineral ve Lif, A, B, C, D ve K vitaminleri, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor içermesi ne kadar önemli bir besin olduğunu bizlere kanıtlamaktadır. İçeriğindeki lif kabızlığa, demir ise kansızlığa iyi gelirken, kalsiyum kemik ve dişleri güçlendirmektedir. Kinoa’nın cildi yıpranmaya karşı koruduğu ve yaşlanmayı geciktirdiği bilinmektedir. Doku yenileyici etkisi ile hücreleri de koruyan Kinoa kanser hastalığını da önlemektedir. Kalbi güçlendiren, bahar alerjilerine karşı destek sağlayan, adet sancısından diyabete ve yüksek tansiyona iyi gelen Kinoa için mucize denmez de ne söylenir?

Kinoa Zayıflatır mı?
Böylesine zengin içeriğe sahip bir bitkinin diyet ve zayıflama konusunda da faydaları araştırılmış olup, yağ oranı düşük olan Kinoa bitkisinin yüksek besin değerine rağmen kilo aldırmadığı, bunun nedeninin ise kolay hazmedilmesi sayesinde olduğu anlaşılmıştır. Bebeklerde ya da yaşlılarda kolaylıkla kullanılabilen bu besin, vejetaryenlere ve veganlara da çok değerli bir protein alternatifi olduğu bir gerçektir. Kinoa gluten içermez. Bu sayede çölyak hastaları da rahatlıkla Kinoa tüketebilirler. Türkiye’de yeni yeni tanınmaya ve tanındıkça tüketilmeye başlanılan Kinoa, şimdilik sadece büyük marketlerde bulunmaktadır. Türkiye’de genellikle Beyaz Kinoa tüketilmekte olup yüzden fazla çeşidi olan bu bitkinin ticari maksatla kullanılan kırmızı, siyah ve beyaz türleri en çok satılan türleridir. Yüksek miktarda protein içeren Kinoa bu sayede tüketene tokluk hissi vermekte ve kesinlikle kolesterol içermemektedir. İçerdiği oldukça zengin kalsiyum sayesinde metabolizmayı hızlandıran Kinoa aynı zamanda vücutta ödem oluşmasını da engellemektedir. Özellikle sporla uğraşanların ve diyet yapanların tüketmesi halinde vücutlarına gereken enerjiyi sağlamak suretiyle katkı yapmaktadır. Kas ve kemik gelişimini sağlaması ve hatta güçlendirmesinin yanında kilo aldırmadan vücudun besin ihtiyacının bir çoğunu karşılaması nedeniyle son günlerde diyet listelerinin vazgeçilmezi olmuştur.

Kinoa İle Zayıflayanlar
Doğal zayıflama ürünlerinde de kullanılan Kinoa ile şarkıcılar Gülben Ergen, Güllü, Jenifer Lopez, sağlık programlarının vazgeçilmez yapımcısı Zahide Yetiş gibi bir çok ünlü isim Kinao sayesinde kolaylıkla zayıfladıklarını belirtmişlerdir.

Kinoa Nasıl Kullanılır
Tadı ve kokusu pek baskın olmayan Kinoa, kendine has bir aromaya sahip olup son derece hafif ve lezzetlidir. Bulgurun ve pirincin kullanıldığı tüm yemeklerde rahatlıkla kullanılabilen Kinoa ile pilav, çorba, makarna yapılabilir, garnitür olarak kullanılabileceği gibi haşlanıp salatalara da konulabilir. Kinoa tüm sebze, et ve tavuk yemeklerinde, ve hatta kek, kurabiye ya da ekmeklerin içinde, sarma ve dolmalarda, yani mutfakta çok çeşitli kullanım alanına sahiptir. Kilo aldırmadan vücudun ihtiyaçlarını karşılayabilen bu mucizevi bitki ile çimlendirme yaparak çıkacak filizleri salatalarda ve soğuk mezelerde de rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Kinoa Salatası Tarifi
Kinoaları pişirmeden önce suda bekletirsek hem acımsı tadı yok edecek hem de daha lezzetli olmalarını sağlayacağız. Özellikle kilo problemi olanların diyet listelerine Kinoa salatasını alarak bol bol tüketmelerini tavsiye ediyoruz.

Kinoa Salatası Yapmak İçin Gereken Malzemeler:

Yarım su bardağı Kinoa Tohumu
Çeyrek Avokado
1 tane orta boy Salatalık
2 tane Domates
Bir tutam Maydanoz
Bir tutam Dereotu
Yarım Limonun suyu
Bir çay bardağı Zeytin yağı
Çok az Nar ekşisi
Tuz
Karabiber
Kinoa Salatasının Yapılışı:

Kinoaları 15-20 dakika kadar suda beklettikten sonra 15-20 dakika kadar haşlıyoruz. Salata kasesine doldurduğumuz Kinoalara kıymış olduğumuz Dere otu ve maydanozları ilave ediyoruz. Salatalık ve domatesleri de doğrayarak salataya ekledikten sonra küp şeklinde avakadoları ve limon suyu, nar ekşisi, karabiber, tuz ve zeytin yağını ilave ederek güzelce karıştırıyoruz. Hem besleyici hem de kilo aldırmayan Kinoa salatamız böylece hazırlanmış oluyor.

Teşekkürler…

Yazımızı okuyarak vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz sizlerde kinoa kullanıcısıysanız, kinoa ile zayıflayanlar listesinde yer alıyorsanız yada kinoa hakkındaki olumlu veya olumsuz düşünceleriniz var ise lütfen sayfamıza yorum atarak görüşlerinizi bizlerle ve faydalari.com kullanıcılarıyla paylaşmanızı rica ediyoruz. Bilgi paylaştıkça çoğalır..

0 yorum:

Yorum Gönder

RADYOLAR BÖLÜMÜNDE RADİLARIMIZI DİNLEYEMEYENLER SAYFAMIZIN ALTINA YAZABİLİRLER İSTEK BİLGİLERİNİZİ
YAZABİLİRSİNİZ,,,,,
NO:BİTKİ GIDA GİBİ Bİ ÇOK ÜRÜN YAYINLIYORUZ LÜTFEN DOKDORUNUZU DANIŞMADAN KULLANMAYIN

 


 
  • fotoahmetine © 2018 wepsayfa fotoahmetine fotoahmetine fotoahmetine